Pravica si podľa Madeja môže sama za to, že jej ľudia neveria

12.04.2013 Bratislava

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ak by poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) bola demokratkou, rešpektovala by, ako ľudia rozhodli vo voľbách v tomto volebnom období tak na úrovni národnej, ako aj v regiónoch.

Smer-SD sa legitímne aj vďaka svojej stabilite snaží uchádzať o dôveru svojich voličov a pravica si môže sama za to, že vďaka niekoľkonásobnému rozpadu strán jej ľudia neveria. Pre TASR to dnes uviedol predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) v reakcii na Žitňanskej výroky, ktorými dnes kritizovala stav justície.

"Svoju neschopnosť zakrývajú pravicoví politici nezmyselným ohováraním. Na čele Úradu pre verejné obstarávanie sedí osoba z kandidátov bývalej premiérky, post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu je garantovaný opozícii, ktorá sa však nevie dohodnúť. A vari pani Žitňanská zabudla na nedemokratickú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora, ktorú samotná expremiérka nazvala fraškou?" pýtal sa Madej.

Na ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (nominant Smeru-SD) podľa jeho slov možno oceniť nielen to, že je uznávaným odborníkom z právnej praxe, ale aj to, že je pragmatikom, ktorý na politikárčenie Žitňanskej nenaletí. "Od ministerstva pod jeho vedením možno očakávať pragmatické riešenia pre zlepšenie podmienok fungovanie justície, a nie šarvátky a hádky, čo zjavne pani Žitňanskej chýba," tvrdí poslanec.

Na margo súdnej moci podčiarkol, že práve pri tejto otázke by mala Žitňanská zvážiť, či sa vôbec nahlas ozve. "Bola to bývalá ministerka Žitňanská, ktorá zaviedla spolitizované výberové komisie na sudcov. Pani Žitňanská chcela totiž rozhodovať, kto bude alebo nebude na Slovensku sudcom. Jej zákony sú dodnes napadnuté na Ústavnom súde. Účinnosť niektorých bola pozastavená," dodal Madej.

Borec: Nízka dôveryhodnosť súdnictva

Minister Borec v reakcii cez svoju hovorkyňu Janu Zlatohlávkovú tvrdí, že namiesto pokračovania v mocenskom a politickom ovládnutí justície aktívne presadzuje dôslednú profesionalizáciu a odpolitizovávanie rezortu. "Žiaľ, výsledkom politického ovplyvňovania justície zo strany Lucie Žitňanskej je rekordne nízka dôveryhodnosť súdnictva. Naopak, výsledkom opatrení, ktoré pripravuje minister Borec, bude z dlhodobého hľadiska efektívnejšie, rýchlejšie a spravodlivejšie súdne konanie," uviedla.

Lucia Žitňanská podľa jej slov na jednej strane nezmyselne útočila na sudcov, v čom pokračuje aj dnes, no na druhej strane pripravila zákony, ktoré v súčasnosti znemožňujú efektívne vymáhanie disciplinárnej zodpovednosti sudcov. "Toto je len jeden z akútnych problémov, ktoré dnes musí minister Borec narýchlo riešiť. Ak by sa Lucia Žitňanská v minulosti menej venovala intrigám v justícii a viac odbornej práci, takýchto a podobných problémov v justícii už mohlo byť menej. Pripomenieme len súčasné problémy justície v oblasti hromadných žalôb, ochrany spotrebiteľa či exekučného konania, ktoré sú dôsledkom zanedbávania odbornej práce v týchto oblastiach," uviedla Zlatohlávková.

Problémy a nedotiahnuté projekty

Na margo Žitňanskej kritiky o nedostatočnej elektronizácii justície rezort uviedol, že po ministerke Žitňanskej v skutočnosti ostalo množstvo problémov a nedotiahnutých projektov. "Pokiaľ ide konkrétne o projekt elektronického súdneho spisu, až súčasné vedenie ministerstva pristúpilo k dopracovaniu podkladov potrebných na verejné obstarávanie tak, aby sa tento dôležitý a prínosný projekt mohol postupne zrealizovať. Ak dnes Lucia Žitňanská hovorí o omeškaní v implementácií projektov eJustice, tak je to v prvom rade vinou nedostatočnej prípravy projektov počas jej pôsobenia na ministerstve spravodlivosti," argumentuje Zlatohlávková.

Opozičná poslankyňa dnes okrem iného povedala, že vládna strana Smer-SD sa dostala prakticky do každej vrstvy verejnej sféry v tejto krajine a zároveň odmieta skutočnú verejnú kontrolu svojho vplyvu. Smer-SD má vo svojich rukách kompletnú výkonnú moc a aj podstatnú časť miestnych a územných samospráv. Takáto obrovská moc si pýta náležitú kontrolu. Smer-SD sa však snaží ovládnuť aj všetky kontrolné funkcie. Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad, Generálnu prokuratúru SR. Nepokračuje ani v rozbehnutých projektoch ako "Otvorené vládnutie" a "Otvorená justícia". To je nebezpečný trend, ktorý nesmieme prejsť mlčaním," zdôraznila Žitňanská.
 

Vyberte región